Omistaminen + Talous ja raha-asiat

Kun olet ostanut asunnon

Kaikki Freddis Oy Ab:n isännöimmät taloyhtiöt on marras-joulukuussa 2023 siirretty valtakunnalliseen, Maanmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Isännöintitoimisto ei enää siten enää hoida omistusrekisteröintiin liittyviä asioita. Mikäli kaupassa käytettiin välittäjää, kannattaa selvittää välittäjän kanssa, kuka hoitaa rekisteröinnin.

Omistuksen rekisteröinti

Kun osakehuoneisto vaihtaa omistajaa, on uuden omistajan haettava omistusoikeuden rekisteröintiä Maanmittauslaitoksella 2 kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä (esimerikisi kauppa, perinnönjako tai ositus). Lisäksi, jos hallussasi on paperinen osakekirja, on se rekisteröitävä ja muutettava sähköiseksi viimeistään lokakuussa 2033.

Näillä linkeillä pääset rekisteröinnin kanssa alkuun:

Maanmittauslaitoksen asiointiapuri 
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelu

Siirtymävaiheen ruuhka

Tällä hetkellä (kevät 2024) Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelussa on ruuhkaa, joten uuden omistajan tai välittäjän kannattaa toimittaa kauppakirjakopion isännöitsijätoimistoon, jotta vastikemaksut voidaan ajoissa siirtää uudelle omistajalle. MML:n käsittelyajat voivat pahimillaan olla jopa puoli vuotta.

Lue aiheesta lisää:
Maanmittauslaitoksen blogisivuartikkeli aiheesta
Maanmittauslaitoksen käsittelyajat

Sähköposti- ja katuosoitteen muutokset tulee jatkossa ilmoittaa suoraan Maanmittauslaitokselle

Sinulla on osakkeenomistajana velvollisuus ilmoittaa sähköpostiosoitteen ja katuosoitteen muutoksista suoraan Maanmittauslaitokselle. Yhtiökokouskutsut toimitetaan huoneistotietojärjestelmässä olevaan sähköpostiosoitteeseen tai osoitteeseen. Isännöintitoimisto saa yhteystietosi MML:ltä.

Yhteystietojen tarkistaminen ja ilmoittaminen Maanmittauslaitokselle 

Kun muutat taloon/talosta, tee myös muuttoilmoitus taloyhtiölle Freddiksen nettisivuilla

Kun muutat taloon/talosta, tee myös muuttoilmoitus taloyhtiölle Freddiksen nettisivuilla tästä:  www.freddis.fi/muuttoilmoitus.

Ilmoituksen perusteella sinut merkataan isännöitsijätoimiston ja huoltoyhtiön ylläpitämissä rekistereissä asunnon asukkaaksi tai poismuuttaneeksi, ja asunnon oveen ja rappuun vaihdetaan nimi. Voit suoraan isännöitsijätoimistoon myös ilmoittaa poikkeavan osoitteen vastikelaskuja varten.

Nettisivujen käyttäjätili

Voit luoda käyttäjätilin taloyhtiön nettisivuille klikkaamalla Kirjaudu-linkkiä nettisivujen oikeassa ylälaidassa. Kirjautuneena käyttäjänä voit ylläpitää omat yhteystietosi ja pääsyn osakkaille tarkoitettuun materiaaliin. Sinulle myönnetään osakkaan katseluoikeudet automaattisesti heti, kun isännöitsijätoimiston on saanut tiedon omstuksen rekisteröinnistä Maanmittauslaitokselta. Käytä samaa sähköpostiosoitetta kuin se, minkä ilmoitit Maanmittauslaitokselle.