Tiedote 29.2.2024

Uusi omistaja valtakirjalla yhtiökokoukseen

Kaikkien Freddis Oy Ab:n isännöimien taloyhtiöiden osakeluettelot on siirretty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään marraskuussa 2023. 

Yhtiökokousten osalta tämä tarkoittaa sitä, että kutsut lähetetään aina Maanmittauslaitoksen rekisterissä oleville osakkaille.  Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelu on kuitenkin ruuhkautunut, ja käsittelyajat ovat tällä hetkellä jopa puoli vuotta, jolloin kutsu voi tulla asunnon edelliselle omistajalle. 

Jos asunnon omistaja on vaihtunut tai vaihtumassa, myyjä voi valtuuttaa ostajan osallistumaan ja käyttämään äänioikeutta yhtiökokouksessa. Näin uusi omistaja pääsee käyttämään äänioikeuttaan yhtiökokouksessa, vaikka omistus ei vielä olisikaan Maanmittauslaitoksen rekisterissä. 

Valtakirjamalli löytyy tästä.

Lisäksi myyjä voi välittää kokouskutsun uudelle omistajalle, tai ohjeistaa häntä pyytämään se erikseen isännöitsijätoimistolta freddis@freddis.fi (sen jälkeen, kun kutsu on lähetetty).

Ilman valtakirjaa rekisteröimätön uusi omistaja voi yhtiökokouksen päätöksellä osallistua kokoukseen, mutta hän ei voi enää saada äänioikeutta edes kauppakirjaa tai muuta selvitystä esittämällä. Uuden lain mukaan äänioikeutta voi käyttää yhtiökokouksessa vain rekisteriin merkitty osakas tai valtakirjalla.

Jos valtakirjan saaminen ei jostakin syystä ole mahdollista, Maanmittauslaitokselle tehtävän kirjaamishakemuksen käsittelyä voi poikkeuksellisesti myös kiirehtiä.

Lue lisää aiheesta Maanmittauslaitoksen nettisivulla tästä.

 

Päivitetty 29.2.2024
Tekijä: Freddis Oy Ab
Aiheet: Omistaminen