Tiedote 29.9.2022

Energiansäästötiedote

Arvoisa asukas

Kaukolämpö kallistuu Helsingissä jälleen 30 prosenttia lokakuusta 2022 alkaen. Tulevana syys-, talvi-, ja kevätkautena Helenin kaukolämpöenergia maksaa noin 70 % enemmän kuin kaksi vuotta sitten (jopa 120 €/MWh). Myös sähkö on kallistunut, ja sen riittävyydessä on useita epävarmuustekijöitä tulevana talvena Suomessa ja Euroopassa.

Toimimalla fiksusti voimme kaikki yhdessä säästää energiakuluissa, ja vähentää vastikkeisiin (ja sitä kautta myös vuokriin) kohdistuvia korotuspaineita.

Lämmin vesi

Voit vaikuttaa lämminvesikuluihin

  • lyhentämällä suihkuaikaasi
  • hankkimalla vettä säästävän suihkunpään
  • välttämällä veden turhaa valuttamista, ja
  • ilmoittamalla huoltoyhtiölle aktiivisesti pienistäkin vesikalusteiden vuodoista.

Suihkussa kuluvasta vedestä noin 60 % on lämmintä vettä. 20 minuutin suihku (240 litraa) maksaa jopa 2 euroa, josta noin puolet on veden lämmityskustannuksia ja puolet veden kustannuksia. 5 minuutin suihku (60 litraa) maksaa noin 0,50 euroa. 

Huonelämpötila

Huonelämpötila vaihtelee jonkun verran asuntojen välillä. Jos patterissa on termostaatti, voit hienosäätää oman asuntosi lämpötilaa. Jo lämpötilan alentaminen 1 asteella säästää energiaa noin 5 %.

Suosittelemme huonelämpötilamittarin hankkimista ja termostaatin säätämistä niin, että oleskelutiloissa on 20–21 astetta, ja makuuhuoneessa 17–19 astetta.  Huomaa, että säätämisen jälkeen voi mennä vuorokausi, ennen kuin säädetty lämpötila on saavutettu.

TermostaattiJotta termostaatit toimisivat moitteetta, niiden edessä ei kannata pitää suuria huonekaluja tai verhoja, jotka häiritsevät tai estävät ilman kiertoa. Siirrä esimerkiksi sohva hiukan kauemmaksi lämpöpatterista.

VIHJE Käännä termostaatti muutaman kerran kiinni ja auki keväällä, kesällä ja syksyllä, jotta se ei jumitu. Käsittele termostaattia kuitenkin varoen, jottei se vaurioidu. Jos termostaatissa on vikaa, ole yhteydessä talon huoltoyhtiöön. 

LUE LISÄÄ Viileä huonelämpötila pitää aivot vireessä - Helen

Tuulettaminen

Tuuleta vastuullisesti. Tuulettaminen kannattaa tehdä nopeasti, ja tehokkain tapa on ristiin tuuletus, eli avaa vastakkaisilta seiniltä ikkunat. Patterin termostaatista voi löytyä tuuletusasento, joka on yleensä merkattu tähdellä. Kun tuuletuksen ajaksi säädät termostaatin niin, että tähti ja kolmiomerkki ovat vastakkain, et kuluta turhaan energiaa. 

Lattialämmitys

Lattialämmitystä kannattaa säätää pienemmälle, mutta sitä ei suositella kokonaan sammutettavaksi – silloin kosteusongelmien riski kasvaa.

Muuta

Taloyhtiösi saattaa myös keskitetysti laskea saavutettavissa oleva maksimilämpötila tulevana talvena, ja supistaa/tiivistää mahdollista saunavuorotarjontaa tarpeen mukaan.

Lue lisää, miten voit säästää energiaa taloyhtiölle ja pienentää myös omaa sähkönkulutustasi Motivan nettisivuilla tästä.

Kiitos kun osallistut energiansäästötalkoisiin!